Monday, December 20, 2010

canggih vs ketagih





tak paham, tak paham...aye takkan paham sampai bebila. Hairan mungkin teknologi dah semakin canggih, dan yang penting murah...semua orang berlumba2 nak kejar tapi ada benda yang kita kena dahulukan...apa dia murid2, betoi...keselamatan.

Apa yang aye tak pahamnya. Sebenarnya tiap kali keluar drive kereta pasti akan terjumpa bebudak yang berjalan kaki nak tuju destinasi memasing. Part ni aye belom nak brapa heran (bebudak sekarang panjang langkah!)tapi tang hmpir 24jam dok hangguk2dengan earphone/headphone tersangkut kat telinga apahal. Nak kata alat bantuan pendengaran untuk org OKU pekak, tidak. Sah2 cukup sifat, elok je.

Aye ni kalau idak menyusahkan idup aye, aye idak nak bising sgt tapi selalu sgt bertembung dengan bebudak yang berjalan macam bontot dia besi sekejap ketengah kejap ketepi alih2 ketengah balik, mula2 di tepi alih2 sekonyong2nya melintas tanpa menoleh kiri kanan macam ayam, macam dalam dunia dia sorang je yang berjalan...yang sushnya driver macam aye yang kena xtra berhati2 bila bawak keta membontoti golongan ini. Nanti akan terkeluarlah ayat yang biasa Wafa dengar mamanya marah2 dlam kereta...."macam bontot dia besi", " macam jalan ni dia punya", "akai tada"...

Lagipun bukan ke bahaya bila asik layan lagu dengn earphone bila berjalan. Patutnya telinga tu digunakan sepenuhnya untuk elakkan macam2 benda buruk berlaku, bunyi motor peragut ke, kenderaan bunyikan hon ke, anjing nyalak pastu kejar ke, penjual aiskrim lalu tepi pastu terlepas peluang beli aiskrim semata2 kerana apa? kerana kita tak dengar! So adik2 yang guna jalan raya awam (diulangi jalan raya awam bukan makpak hangpa punya dan dalam kes ini aye maksudkan jalan ke stesen LRT Pndan Indah), tolong la guna jalan dengan berhemah dan gunakan telinga anda dengan sebaiknya. lagu tu layan je dalam LRT. MMg la dunia makin canggih tapi kita tak perlu ketagih pada benda2 yg bagi mudarat pada diri sendiri. Kembali pada basic! Sederhana dalam smua hal. InsyaAllah segalanya baik. (Ish, macam ustazah)


Kalau ada masa, baca artikel ni. Pasal earphone boleh jadikan telinga pekak.

Earphone bikin tuli
Berdasarkan sebuah penelitian baru-baru ini, di Amerika Serikat, 5,2 juta anak berusia 6-19 tahun terganggu pendengarannya gara-gara terlalu sering terpapar musik keras. Salah satu biang keladinya adalah pemakaian earphone selama berjam-jam dengan volume keras.

Para ahli kesehatan di sana memperkirakan, anak-anak generasi 'iPod' ini bakal lebih awal mengalami presbiakusis, tuli karena usia lanjut, yakni pada usia 40-an tahun. Normalnya, kondisi ini baru muncul di usia 60-70 tahun.

Mengapa suara keras bisa merusak pendengaran? Suara yang masuk ke telinga diteruskan ke sel-sel rambut yang terletak pada koklea (rumah siput). Sel-sel rambut ini berfungsi menangkap frekuensi suara dan meneruskannya ke pusat persepsi pendengaran di otak.

Nah, suara berfrekuensi lebih dari 80 desibel (frekuensi suara dari earphone mencapai 95 desibel) dapat membuat sel-sel rambut kelelahan. Sel-sel rambut yang terlalu lelah ini lama-kelamaan bisa rusak dan menurunkan fungsi pendengaran. Awalnya hanya sementara. Tapi, bila kebisingannya terus berlangsung, kerusakannya bisa permanen.


Sekian.

Friday, December 17, 2010

tak de keje lain....naik, naik dan naik lagi.





Apa yang aye bisingkan ni...pengalaman terbaru beli gula dan telur. 2 barang ni ketandusan di rumah so...sementara blom nak ke tesco ni aye beli belah kat pasar pagi kat umah je. Gula RM2.10 dan telur 3 biji RM1.20 (@40sen/butir). What! buat2 terperanjat la pulak, padahal dah tau cumanya nak gak buat2 terkejut dgn kenaikan harga barang kat m'sia ni. dah hukum ekonominya gitu dik non oii, minyak naik mesti harga barang naik. Nak aye nyayikan lagu bangau oh bangau tu....nyanyi sama2.

Teringat satu kisah benar di sebuah majlis di institusi pengajian...pantun ni dilontarkan

siakap senohong gelama ikan duri,
cakap bohong lama2 jadi menteri.

ada betoi gak sebab dulu menteri kata harga petrol RON95 tak naik alih2 sekonyong2nya naik gak 2,3 hari lepas tu.........mmm alahai. Bertuah punya menteri.

Wednesday, December 1, 2010

kisah haji dan kek

Assalamualaikum...selamat singgah. Timakasih la coz sudi jengah dan jengah lagi. Takde apa yg extra best untuk n3 kali ni cuma bila wafi lelap itulah saat yang mana aye buleh bertenet dgn aman damai tanpa perlu pegang rotan. (terpaksa guna kekdah ni sbb selalu wafi ni akan guna apa cara sekali pun hatta merangkak bawah krusi tanpa aye sedar untuk menjayakan misi dia meng'shut down'kan komputer sekonyong-konyongnya!...pastu aye pulak terpinga2 terkesima dan tergezut sambil tahan marah....aisey man budak botuah wafi....abis jahanam komputer aku!)

Kali ni n3 cacamarba. Kombinasi cerita lama dan paling baru. Layan je lah.



Gambar ni bertarikh 17 oktober lepas....mak dan apak mertua aye di kelana jaya nak berangkat kerjakan haji. dan esok 3 disember mereka akan samai KLIA. Rindu wooo...especially kat apak. Syukur di usia 79 tahun, hajat pak nak buat haji tertunai sudah. Sekalipun rezeki sampai lambat tapi Allah tetap panggil apak jadi tetamuNya....alhamdulillah. Esok aye sekeluarga nak ke KLIA menjemput mak n apak. Nyelam minum air bak kata orang...si wafa n wafi boleh la tengok kapal terbang...aye dpt bayangkan keterujaan si wafi dpt tengok kapal terbang live depan mata. terngiang2 jeritan nyaring si wafi berkumandang di segenap pelusuk KLIA tu. Bingit! Jakun lebih si wafi ni. Usahkan kapal terbang, tengok skuter pun bagai nak gila menjerit. Tak sabar nak balik kampung lagi. Cuti lagi sampai maal hijrah.



Ni la kek tunang yang diorder oleh jiran aye - kak nah untuk anak bujangnya Saiful Ahmad. Tumpang sedih dan simpati kerana di saat jari tunangnya- Oni disarungkan cincin pertunangan, Ahmad terlantar di Hospital akibat accident. Kaki patah. Operate masukkan besi, kena fisio pastu ada tulang patah lagi, operate keluarkan besi dan masuk besi baru. Kita yg dengar pun rasa ngeri semacam. Apapun semoga cepat sembuh ye Mat. Order kek kawin pulak...hehehe.

Ok wafi dah mintak susu. Daaa............

Monday, November 22, 2010

Cerita cuti raya haji - selamat hari raya haji to all.

salam, salam dan salam lagi skali. Bukan apa, lama tak jengah blog aye ni. Sungguh rindu! Apapun memandangkan kamera canon aye tengah sakit takleh rakam foto, aye jadi malas nak cerita. Kalau ada foto tu bersemangat lebeh. Tapi bila pikir balik, mana boleh camtu. Apapun cerita kita asalkan ianya 'cerita kita' bukan cerita orang lain, then, tulislah. kalaupun takde orang nak baca pun anggap je kita tulis diari.

Ok la, sekalipun tanpa gambar, aye nak cerita pasal balik kampung cuti raya haji lepas. Sehari sebelum Raya Haji aye dah balik. Wafa pun dah terima buku kerja, buku teks, so we wait no more.......off we go balik kampung pagi selasa tu. Tak jam, jalan clear sunsilk gitu. Sampai BG, keluarga yop dah kasi meriah itu rumah. Tapikan tetAp ada yang sangat kurang.......huwaaaaaaa, sedih ngenangkan mak ngan apak jauh kat mekah. Khabarnya apak tengah sakit bengkak kaki, mak pulak sakan batuk. Ya Allah, Engkau permudahkanlah urusan haji mak ngan apak, sihat hendaknya mereka dan kurniakanlah haji yng mabrur. Amin.

Memandangkan first lady umah kampung ni di mekah buat haji, juadah raya haji dimasak kak mah (yop's wife). Raya haji special - rendang ayam, lontong, nasi impit, kuah kacang sempoi. Tima kasih kak mah. Aye? Jadi tukang makan dan tukang perati je. Daripada kak mah aye belajar resepi kuah kacang yg sempoi sbb apa sempoi sbb kacang yg digunakan hanya perlu digoreng dgn sikit minyak dan diblender dgn kulit sekali. Biasa aye kena buang kulit, tampi, tiup dan tampi lagi sampai kacang 'bogel'. Kulit kacang tu tak menjejaskan rasa kuah kacang tu pun, dan kak mah kata kuah kacang tu jadi lebih tahan dan tak senang basi. Mmg petua dan resipi yg best. Bahan2 lain pun simple je, bawang besar (banyak lagi sedap), cabai kering, serai...tu je the main ingredients selain kacang tanah.

Selama 6 hari kat kampung, selain kat umah apak, aye ke pondok mak. Mak tak brapa sihat, Asyik demam malam2. Ada asma sikit tapi dah mula guna ubat sedut tu. Aye ada cadangkan mak pegi spa buat sauna. Lain kali je kata mak. Tunggu bila dia balik BG. Bukan apa risau bila tinggalkan mak dlm keadaan kurang sihat. Aye dah la jauh. Doa smoga mak dalm perlindungan Allah selalu.

Aye jugak sempat singgah umah haina. Sesiapa yang belum tau, haina baru je kematian mak seminggu sebelum raya haji akibat sakit barah payudara. Masa aye sampai haina dgn all her siblings tengah gotong royong siapkan rumah untuk kerja kawin adik pompuan haina, si Ema. Kata siti (yg sempat hadir sblm mak haina dikebumikan- gila brani member aye ni, drive dgn 2 anak dari penang ke BG, nak jumpa haina. susah nak jumpa member yg cenggni), si Ema paling sedih sbb mak abah tak sempat tengok dia kawin Januari 2011. Harap sabar ye Ema. Al Fatihah untuk arwah mak Haina.

So as i said earlier, no picture in my story, jgn boring ye. Bila kamera dah sihat aye letak gambar byk2. For now, just fokus dgn bacaan je ye. Tima kasih sbb membaca. Jumpa lagi. Daa.........

Wednesday, October 13, 2010

just my two cents (sekadar dua sen aye?)........



Lirik
berakit-rakit kita ke hulu
berenang-renang kita ke tepian
kita berbeda untuk saling mengisi segala kekurangan
kita menjadi sahabat untuk selamanya

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…

Upin dan Ipin dan anakanda aye si wafi tu macam takleh pisah. Hari2 dok pasang cd ulang tengok pagi petang. Pandai pulak dia sebut 'ma....pin' sambil tangan dok try nak bukak drawer tempat simpan cd tu. (maknanya dah smpai masa tengok upin&ipin). mmg sengaja simpan laci atas biar dia tak dpt amik. setia btul si wafi dgn upin&ipin. besday keknya pun aye boh gambar upin&ipin.


Tapi aye terpanggil utk komen sikit kat sini pasal glamernya upin&ipin di Indon sampai lagu soundtrack dirakam oleh kumpulan padi dari indon. Masa aye ngaji kat indon mmg kumpulan padi ni antara yg 'keren banget' @ ngetop kat indon sampai sekrang band ni mmg best. Sekalipun org kuat Les' Copaque kata peminat Indon lebih 'menghargai' (taktau la brapa depa letak harga tapi depa pun byk lanun cetak rompak) karya Upin&Ipin tapi kan lebih elok dan afdal biar org m'sia yg buat lagunya.


Alasan nak baiki hubungan m'sia-indon, soalnya berbaloi ke buat baik pada mereka kat seberang tu. memula aye tak amik port sgt pasal depa nak bakar bendera kita, lempar taik, tapi bila mak aye bgtau yg sekolah pondoknya terpaksa amik bebudak kita yg lari balik dari pengajian mereka di indon akibat dihalau dan diganggu oleh org indonesia yg berniat jahat ni, hati aye jadi terbakar. Pondok mak -Al-baraqah atas dasar membantu telah bersetuju terima bebudak tu sambung pengajian kat pondok itu. kesian kan....itulah balasan buruk yg kita terima...menjernihkan konon mmg jernih, jernih sgt mcm lumpor adale. Bagi aye, lagu soundtrack tu elok bagi je bagi org kita buat- ada flop poppy, exist, zainal abidin....



Bukan apa aye takut pisang berbuah 2,3 kali. Takut satu hari nanti dia boleh kata upin&ipin tu mereka punya. Teringat balik kisah tahun 2000 pada hari2 terakhir aye di bumi indonesia raya itu selepas tamat mengaji kat sana. Sempat belek koran (paper) sana. Aye terbaca satu artikel yg mana ada mereka yg terperasan syok sendiri dok kata KLCC tu mereka punya dgn alasan 90%+ tukang bina (dr kacau simen, susun bata, pasang jamban...)KLCC tu rakyat indonesia. Very the........sayang aye tak bawak balik paper tu buat kenangan. Walaubagaimanapun aye masih rasional, tak semua org indonesia yg tak baik. Aye tak pernah lupa budi baik kawan2 sepengajian kat sana...hai uni med, nova, angia rani.....tapi mereka yg buat onar telah calarkan nama indonesia keseluruhannya. kerana taik cicak sebijik abis air satu baldi ibaratnya. Pendapat aye supaya Les'coupaqe tidak hanya mementingkan untung semata tapi pertahankanlah upin&ipin sbg produk m'sia dan MALAYSIA PUNYA dari segala segi! Just my dua kupang 5 duit(25sen)...

Thursday, October 7, 2010

Mati idea


Salam seantero dunia, di mana saja anda berada. Lama sungguh aye cuti dari berblog. Bermula dari bulan pose membawak ke bulan raya.......sampai syawal nak tutup tirai, tapi idea seakan2 mati. Byk sebab sebenarnya tapi pendek cerita hati tak senang, blog meragam, fb sangkut (sori ye kalau ada yg perasan mesej anda takde respon, pasal sangkut la), raya ada duka ada ceria, masalah rumah tak siap2..etc (macm la masalah kita yg paling beso dlm dunia, sedo diri ada manusia yg punya masalah lagi beso dari aye, nak makan takde makanan, nak berteduh idak berumah, kayo tapi takde anak, banyak duit tapi terlantar kat spital guna life support...isk3x byk2 bersyukur la ton oii......)apapun bersyukur kita masih bernapas.

Ntah kenapa rasa raya kali ini ada sikit kureng je. Aye tak ghairah nak sms ucap selamat, namun aye selalu ingat kawan2 semua. Malam raya aye doakan semua yg tersayang. Lebih baik dari tak ingat langsung. Gambar raya dgn baju raya pun tak teringat nak snap, gambar keluarga kami ber4, suami isteri dan 2W langsung takde. Apakah? Nampak sgt semangat raya tu tahap buku lali je. Apapun aye tetap bersyukur dapat beraya dengan mak, mentua dan sedara mara walaupun keriangan aye ada sikit terganggu. Moga aidil fitri tahun depan lebih baik.

Yg paling aye ingat, aye masak laksam, bbq di rumah apak, mini reunion kt umah zauwiah, beraya sambil ziarah mak haina sakit, besday wafi 3 syawal.......mmm itu antara yg best. Yg tak best simpan sendiri la.....

Wednesday, August 11, 2010

Astaghfirullahala'zim...tobat!

Lain kali aye mesti selidik dulu apa yg aye nak jadikan posting di blog aye supaya tak memesongkan sapa2. Naya je jadi blog ajaran sesat. Ini pengajaran supaya lebih hati2 dgn hadith palsu. Suka ati makpak dia nak karang hadith ye...biasa dia tu, pi ngaji betoi2. So jadi tanggungjawab aye nak kasi pembetulan. Harap korang baca dan betulkan balik pemahaman kita ok. Harap maaf atas kesilapan aye. Apapun niat aye baik nak bersihkan hati dan sucikan dosa sesama kita, takde niat nak pesongkan atau nak kasi sesat. Harap maklum ye.

Henti sebar hadith palsu Jibril tentang bermaafan di bulan Ramadhan

http://islamsolusi.blogspot.com/2009/08/henti-sebar-hadith-palsu-jibril-tentang.html

Henti sebar hadith palsu Jibril tentang bermaafan di bulan Ramadhan
Share
Wed at 12:48pm
Sila hentikan penyebaran hadis palsu yang telah disebarkan!!!!

Hadis yang disebarkan berbunyi begini:

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
- Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
- Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
- Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya. "

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

*****Hadis ini telah dipalsukan buktinya diterangkan dibawah*****



RIWAYAT YANG ASAL (HADIS SAHIH)

آمين، فلما ارتقى الدّرجَة الثالثة قال: آمين، فلما نزل، قلن: يا رسولَ الله لقَدْ سمعنَا مِنْكَ الْيَوْمَ شَيْئاً ما كُنَّا نَسْمَعُه! قال: إن جِبْريلَ عليه السلام عَرضَ لِي فقال: بَعُدَ منْ أدرَكَ رمَضَانَ فَلِمْ يُغْفَرْلَهُ قلت: آمين، فلما رقيت الثانية قال: بَعُدَ منْ ذكرت عنده فلم يصلّ عَلَيْكَ فقلت آمين، فلما رقيت الثالثة قال: بَعُدَ مَنْ أَدرَكَ أبويهِ الكبر عنده أو أَحَدَهُمَا فلم يُدْخِلاَهُ الْجنَّةَ قلْتُ: آمين

Maksud hadis:

Dari Ka?ab Bin ?Ujrah (ra) katanya:

Rasulullah S.A.W bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kamipun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kamipun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini.

Lalu baginda menjawab:
?Sesungguhnya Jibrail (as) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut. Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya. Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam surga. Lalu aku pun mengaminkannya

Hadits Riwayat Bazzar dalam Majma'uz Zawaid 10/1675-166, Hakim 4/153 disahihkannya dan disetujui oleh Imam Adz-Dzahabi dari Ka'ab bin Ujrah, diriwayatkan juga oleh Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad no. 644 (Shahih Al-Adabul Mufrad No.500 dari Jabir bin Abdillah)]



Dari Abu Hurairah ra. berkata :-

"Sesungguhnya Nabi saw telah naik ke mimbar dan berkata : Amin, Amin, Amin. Seorang bertanya kepada dia : Ya Rasulullah, Apa yang engkau lakukan ini? Baginda menjawab : Telah berkata Jibril kepadaku : Hambanya yang sombong, sempat bersama ibu-bapanya atau salah seorang darinya, tidak akan masuk syurga (kerana kesombongan terhadap mereka), Aku berkata : Amin, kemudian berkata malaikat: hambanya yang sombong apabila masuk Ramadhan tidak akan diampun dosanya (oleh Allah), Maka Aku berkata : Amin. Kemudian malaikat berkata : Seseorang yang sombong dimana nama engkau (Nabi saw) disebut kepadanya akan tetapi dia tidak berselawat kepada engkau, maka aku berkata : Amin."
[Hadith Riwayat al-Bukahri didalam Adabul Mufrad].

=============
Keterangan dan pengajaran:

Hadith ini memberi amaran dan pengajaran agar :-

a. berbuat baik kepada kedua ibu-bapa semasa mereka masih hidup.

b. lakukan amalan-amalan yang baik dan mohon banyak2 agar Allah mengampunkan dosa2 kita didalam bulan Ramadhan dengan melakukan ibadat dengan ikhlas, jangan sombong.

c. seseorang yang apabila disebut Nabi saw kepadanya. langsung tidak berselawat kepada baginda; maka inilah dikatakan orang yang berhidung tinggi/sombong!!


Sesiapa yang terlibat menyebarkan hadis palsu ini silalah hentikannya ia adalah kerana.....

Dalil Pertama
Barangsiapa yang dengan sengaja berdusta ke atas aku, maka tersedialah baginya tempat duduk dari api neraka.
[ Hadis Sahih (Mutawattir): Dikeluarkan Imam al-Bukhari, Imam Muslim, Ibn Majah, ad-Darimi dan lain-lain. Lihat Sahih al-Bukhari, hadis no ? 109 (Kitab al-Ilm, Bab dosa berdusta keatas Nabi shallallahu ?alaihi wasallam). Dikeluarkan Imam Muslim di dalam Sahih Muslim, hadis no ? 3 dan 4 (Muqaddimah - Bab berdusta keatas Rasulullah shallallahu ?alaihi wasallam).]

Dalil Kedua
Barangsiapa yang menceritakan dariku satu hadis yang ia sangka, sesungguhnya hadis tersebut dusta/palsu, maka ia termasuk salah seorang dari para pendusta.
[ Hadis Sahih: Dikeluarkan Muslim, Ibnu Majah, Tirmidzi, Ahmad. Lihat Muqaddimah Sahih Muslim. Lihat juga Musnad Ahmad (Hadis Daripada Samuroh Bin Jundud radhiallahu ?anh) dengan lafaz yang sedikit berbeza.]

Semoga kita dapat keberkatan dalam menyebarkan msg ini...... Wassalam...

p/s: artikel disalin tampal dari tulisan masri yang dikongsinya di facebook

Sekali lagi aye mohon maaf atas posting ini. Selamat berbuka puasa.

Monday, August 9, 2010

Dah ready nak puasa? Dah bereskan 3 perkara ini?



Doa malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad s.a.w apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.


Ha...amacam bros n sis semua, dah settle semua 3 perkara nun di atas sana? Belum? sempat lagi nak call makpak, mentua, nak sms kawan2, sepupu, kerabat bagai, sempat lagi. Pada hubby paling penting tu...sesia pose kita weh kalau belum beres 3 perkara tu. Jgn berlengah..buat jgn tak buat.

Terima kasih kepada member lama aye kat tnb dulu, Rabeah sbb send email peringatan ni. Dan aye panjangkan kpd kalian semua smoga sama2 mendapat manafaat.

Di kesempatan ini juga aye dan keluarga dgn rasa rendah hati memohon maaf atas segala salah dan silap, sengaja maupun tidak, dosa lama maupun yg terkini lagi mutakhir, salah mulut takpun silap kakitangan, keluar dr mulut maupun tersirat dalam hati, pendek kata segala yang ter...merujuk kepada semua perbuatan tanpa sengaja......mohon dan harap sangat dapat dimaafkan dengan ikhlas. Tak lupa juga mana2 yg termakan dan terminum harap dihalalkan. Semoga kita semua sempurna amalan di ramadan kali ini serta mendapat rahmat dan redha Allah jua. Amin.

Selamat berpuasa.

Tuesday, July 27, 2010

aktiviti kemas umah, me'laksam' dan me'muffin'.

Salam 1 Malaysia! Geli eh....assalamua'laikum everybody. Aye masuk umah nak nyapu sikit, ngemas mana patut, asik masuk umah tapi idak uddate pun. Takde apa yg menarik, kalau ada pun malas la pulak. Sejak dah masuk rejab, syaaban dan menghitung hari masuk ramadan, kami sekeluarga bila time ujung minggu je ngemas umah. Bila kemas ni barulah nampak mak ai banyak betul sampah yang dok bertapa dalam umah ni. Bukan apa banyak benda dah tak guna pun aye simpan...sentimental value la, nak recycle la, nak bagi orang la...tapi at the end dok berabuk kat situ.

Memandangkan kata pemaju umah aye yang tak berapa guna tu, asik nipu je kojenya tu, talam bermuka2, janji manis2 kelatnya, bengong dan kecik2 idak nak kiok tu...(maap la sebut pasal umah mesti emosi, jiwa kacau dan dalam hati takde taman...taman dah kena langgar dengan garuda umpamanya)...umah aye ujung tahun 2010 ni bleh la duduk. Harap2 cakap dia boleh pakai...kalau takleh pakai aye buang dalam jamban je...biar IWK sedut cakap2 kosong dia...sungguh busuk serta najis berat hukum katanya dusta lagi penipu besar si TALAM itu. Sila jangan beli Rumah cap TALAM ye, belilah umah cap dulang ke, cap ayam sekalipun asalkan dah siap barulah korang pilih dan beli. Harap dengor la cakap orang ni yang dah merasa penangan umah yang sakit. 2003-2010 tak ke dh 7 tahun dok dlm status pembinaan ngalahkan buat tembok beso china dah ha, apa aje koje kementerian dgn khir toyo+l masa perintah s'gor dulu ntah le..............opsss nyimpang kejap al maklum angin PRU13 tetiba mai. Kemas umah ni pun lepas dapat kabo gembira dari pemaju pasal umah boleh serh kunci sept ni, tu yg semangat ngemas tu alih2 terlebih rajin la pulak. Kemas sikit2 bio idak penat. Harap2 jadik kan, yg pasti raya ni tetap di pandan indah lagi.

Apapun hasil penyelongkaran, banyak jugak barang2 yg kena buang. Mainan lama wafa, paper lama, botol. Ish banyak la. Cuma baju2 lama tu ada yang nak kasi anak sedara, sepupu, ada gak yg nak dibagi kat pusat recycle. Simpan pun buat apa...nyemak je. Baju kurung aye dari jaman sekolah pun ada dah bertahun tak pakai, selesa pakai seluar bila dengan anak kecik, senang bergerak dan buat aksi2 merbahaya bebila diperlukan. Iyala si wafi ni kekadang ngejutje buat aksi lagak ngerinya, berlari la, langkah longkang la..mamanya pun apa lagi bersilat nyambut dia. Baju kurung aye tu semua dalam keadaan elok lagi, jahitannya bagus (tukang jahitnya nyonya jalan andak akhat batu gajah), kainnya pun bagus ada yg takyah gosok...tapi tu la sejak tak koje ni malas pakai, gi kenduri pun pakai baju raya tahun lepas2. Yg lain semua dalam beg beso. Semua kurung pesak tak lapuk ujan tak lekang panas kan kurung pesak ni...tapi coraknya mungkin tak selawo sekrg punya. Tengok la mana endingnya baju kurung tu. Hajat ati mmg nak sedekah je.

Ok mai la tengok apa yg aye masak.


Muffin comei utk mak dan kawan sepondok mak buat makan2 buka pose israk mikraj tu hari. Ada blueberry, choc chip n mixed fruits. Tak lupa terima kasih kpd ustazh Hafizah (guru kelas wafa di SRA) yg order muffin 30pcs. Tima kasih daun keladi.


akhirnya tercapai gak cita2 nak buat laksam...sungguh nikmat dan puas ati dapat buat sendiri. makan banyak mana pun cekik la...resepi cari kat youtube , step-by-step. Senang je.

Permisi dulu. Selamat menyambut ramadan al-mubarak.

Tuesday, July 20, 2010

Ada apa dengan Syaaban....




FADHILAT BULAN SYAABAN ..
Oleh ida @ mymasjid.net - syukran sbb aye kidnap artikel anda!



Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.

Erti "Syaaban" ialah berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana orang-orang Arab pada bulan tersebut bertempiaran ke mana-mana tempat untuk mencari air, setengahnya mengatakan bahawa mereka mencari air itu di gua-gua. Ada pendapat pula mengatakan Syaaban bermaksud pemisah iaitu pemisahan di antara bulan Rejab dan Ramadhan.

Menurut Yahya bin Mu'adz pula: Sesungguhnya perkataan Syaaban itu terbentuk dari lima huruf, yang mana setiap huruf merupakan singkatan kurnia kepada orang-orang yang beriman. adalah singkatan yang bererti kemuliaan dan pertolongan, singkatan kepada yang bererti keperkasaan dan keutamaan, singkatan kepada ertinya kebaikan, singkatan bagi ertinya rasa kasih sayang dan singkatan bagi yang bererti cahaya.

Dari berbagai keterangan mengenai pengertian bulan Syaaban itu tadi dapatlah disimpulkan bahawa pada bulan ini adalah masa untuk manusia berebut-rebut mengejar kebajikan sebanyak mungkin sebagai latihan dan persediaan untuk memasuki bulan Ramadhan.

Rasulullah S.A.W.. telah bersabda yang maksudnya:
"Tahukah kamu sekalian, mengapa dinamakan bulan Syaaban?" Maka umatnya menjawab: "Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui".
Baginda bersabda:
"Kerana di dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali." (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).
Allah S.W.T mengangkat darjat orang yang menghidupkan bulan ini dengan amalan ibadat. Dalam bulan ini, Allah S.W.T banyak memberi rahmat dan kurnia kepada hamba-Nya. Mengenai rahmat Allah itu Rasulullah S.A.W. ada bersabda yang bermaksud, "Allah mengangkat amalan-amalan semua hamba-nya pada bulan ini."
Orang yang membesarkan bulan ini dengan beribadat, akan terpelihara daripada maksiat, taubatnya diterima juga terselamat daripada bencana pada tahun berkenaan. Sabda Rasulullah S.A.W., "Barang siapa membesarkan Syaaban dan bertaqwa kepada Allah S.W.T serta taat dan juga menahan diri daripada maksiat, Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan menyelamatkan dia daripada segala bencana yang berlaku pada tahun itu, juga daripada sakit-sakit."

Kasih dan ketaatan orang yang beribadat pada tahun itu terhadap Allah akan kekal. Sabda Rasulullah S.A.W., "Barangsiapa menghidupkan malam dua hari raya dan malam pertengahan bulan Syaaban. Maka hatinya tidak mati biarpun semua hati mati ketika itu."

Dalam pada itu bagi mendapat keberkatan Syaaban, adalah dituntut menunaikan sembahyang sunat dua rakaat pada malam Nisfu Syaaban iaitu malam yang ke-15 pada bulan Syaaban. Sembahyang sunat ini dilakukan selepas menunaikan solat fardhu Maghrib dan selepas sembahyang sunat Ba'diyah dengan membaca surah "Qul yayyuhal Kafirun.." pada rakaat pertama dan surah "Qul huwallahu ahad.." pada rakaat terakhir. Selepas selesai sembahyang sunat Nisfu Syaaban disunatkan juga membaca surah Yaasin dan memohon doa dilanjutkan usia, kekuatan untuk beribadat serta memohon ketetapan iman.

Keutamaan Bulan Syaaban
Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim daripada Sayidatina Aisyah R.A., beliau telah berkata yang maksudnya:
"Adalah Rasulullah S.A.W.. sering berpuasa hingga kami menyangka bahawa Baginda berpuasa berterusan dan Baginda sering berbuka sehingga kami menyangka bahawa Rasulullah akan berbuka seterusnya. saya tidak pernah melihat Baginda berpuasa sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan dan saya tidak pernah melihat Baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak dari puasanya di bulan Syaaban." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dari hadis di atas dapatlah difahami bahawa ini menunjukkan kelebihan bulan Syaaban dari bulan-bulan yang lain dari segi pemilihan bulan untuk beramal ibadat selain dari bulan Ramadhan.
Selain dari itu, Rasulullah S.A.W. pernah mengumpamakan keutamaan bulan ini dengan keutamaan diri Baginda sendiri ke atas nabi-nabi yang lain. Sabda Baginda yang maksudnya:
"Keutamaan bulan Syaaban ke atas bulan-bulan yang lain adalah seperti keutamaan saya di atas semua nabi-nabi yang lain, sedangkan keutamaan bulan Ramadhan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhluk-Nya."


Alhamdulillah. Aye dah selamat ganti pose...(bukan riak nak kasi tau seantero dunia tapi kongsi crite) sejak hormon tunggang terbalik ni lepas bersalinkan si wafi max 15hari mesti utang pose. cukup tak berkenan tapi apa leh buat, allah dah kasi kelonggaran, kita sbg hamba kena terima. semmgnya pose di bulan selain ramadhan tanpa geng (iyale...org lain tak pose masa tu melainkan yg rajin pose sunat) amat2 menduga...dugaan tu lebih rasanya, mana taknya setan kan tak kena rantai, nafsu, amarah pun kena kontrol gile2...doa slalu jgn jejaskan susu badan, walaupun sikit tapi alhamdulillah masih ada, cukuplah untuk wafi lepaskan gian. Ok, aye permisi dulu...kerja umah tgh tunggu utk dibereskan.

Selamat beramal. Anda buat anda dapat. Sampai jumpa kita di ramadan.

Tuesday, July 13, 2010

Lagi..lagi birthday.

Assalamua'laikum...tetamu2 aye semua. Terima kasih sbb datang lagi. Kita dah sampai ke bulan Julai. Istimewanya Julai setiap tahun ialah ada member aye 3 org sambut birthday. Lebih best lagi mereka2 ini birthdaynya 3 hari berturut2. 9hb, 10hb dan 11hb Julai. Mereka yg aye maksudkan ialah Armasaida, Yanti Izmar dan Zauwiah. Aye selongkar gambar2 lama untuk memperingati ke3 org kawan baik aye tu. Selamat Hari Jadi ke 33 sahabat2ku........


Dari kiri: Ida, tuan umah yang bertunang waktu itu - aye, yanti dan Nor.

Ida (9 Julai): 3 perkara tentang ida yang aye ingat selalu
1. anak sulung dari seorang anggota polis dan sekarang dia pun nak pakai uniform gak asik nak nyaman je; sekarang seorang penguatkuasa JPJ, namanya armasaida gabungan nama bapaknya abdul rahman dan ibunya aida (kot..memandai je aye ni tapi mmg nama ida tu gabungan nama makpaknya)
2. ada darah cik siti wan kembang (iye ke ida tapi kampung kat kelantan kan?)
3. 5 tahun kawin dgn org sabah, dah ada 3 org anak gegirl semuanya...

Yanti (10 Julai) : 3 perkara tentang yanti yang aye ingat selalu
1. anak sulung gak...paling gebu antara kami ber4, paling awal pakai tudung kat sekolah,
2. yanti pandai nyanyi, mak ai sedap soranya, gilakan hattan sampai signature pun gabungan namanya dgn hattan...pernah jadi lead singer dlm nasyid sampai kami dapat jadi johan kat sekolah masa tu. kalaulah ada convent idol masa tu....pehhhh.
3. Ada 4 org anak (teramai dalam geng kami...go yanti go!)




Yang bukan pengantin itulah si Zauwiyah.

Zau/ atehz : 3 perkara tentang zau yang aye ingat selalu

1. Zau seorang guru dan dia sebenarnya 2pupu ke 3pupu aye...ntah tapi yg pastinya dia sedara aye. Umah pun dekat, ngaji pun tempat yg sama. Makpak dia pun cikgu gak.
2. Bertambah rapat lepas spm bila geng bajang campur tangan...ini semua sejarah, sapa yg tau..tau la tapi geng bajang ni orang tau bukan hantu...baguih bebudaknya cuma nakai je. Kami pernah bercuti singkat ya amat kat penang, dok hotel sbb nak p kenduri kawin kawan Linda. Linda tu yg pengantin dalam gambar tu.
3. Dulu masa kecik2 dulu paling geli ngan kucing...pernah aye sakat dia, baling kucing kat dia, nasib baik dia marah kejap je. sorry ye sis.


Di kesempatan ini, sekali lagi aye ucapkan selamat hari lahir, panjang umur, sihat, murah rezeki, dilindungi Allah selalu. Smoga kita kekal bersahabat sampai bebila. Terima kasih sebab mennyerikan hidup aye selama ini. Smoga kalian berbahagia dgn keluarga.


Di kesempatan ini juga, aye nak ucapkan terima kasih kpd anak aye wafa atas usaha kerasnya dlm pelajaran. Berbaloi....tahniah dari ayah, mama, atuk dan opah2. Sayang wafa.

Thursday, July 8, 2010

Rejab oh rejab!

Salam everybody! asyik gebang, merapu je, kali ni kita kongsi ilmu sikit. Ada perkara kita dah tau dah berguru dah belajar tapi kita terlupa. Isra' mikraj dah dekat, rejab dah nak smpai ujung, syaaban dah tunggu kat pintu, ramadhan is coming soon, pastu syawal pulak datang beraya. Pejam, celik, kenyit dah puasa kan. Aye ada 2 hari lagi utang puasa. kena cepat ganti, utang dengan allah pulak yg lambat bayo. bertuah punya hamba! Ampun ya Allah! Jom belek tazkirah pasal rejab...refresh.



FADILAT BULAN REJAB (dikidnap dari harakahdaily)

Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga"


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya)."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)"


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Sirotolmustaqim."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda,
"Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam."


Rasulullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur)."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa pada awal Rejab,pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya"


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti"


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus"


Rasullullah s.a.w. bersabda,
"Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah."


SESUNGGUH NYA KEJAYAAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT BERGANTUNG SEJAUH MANA KITA DAPAT MENTAATI PERINTAH ALLAH S.W.T DAN MENGIKUT JEJAK LANGKAH YANG DITUNJUKI OLEH BAGINDA RASUL S.A.W.

Wednesday, July 7, 2010

Let's party!

Salam...selamat pagi rabu. Smoga anda ceria hari ni, esok, lusa, tulat dan hari2 seterusnya. Dipendekkan entry, kali ni sekadar menyempatkan diri mengisi cerita pasal sambutan birthday wafa ke7 peringkat kawasan kejiranan pada 3 julai lepas. Wah! macam sukan la plak, ada peringkat sekolah, daerah, negeri...1st time buat makan2 bagi penganjur amatur macam aye ni....mak ai kelam kelibutnya ngalahkan nak kawinkan anak. iyele, aye dah 8 tahun dok sini, 1 kali open house pun tak pernah buat. Asal cuti balik kampung, raya pun cuti panjang kat kampung. Makanya kali ni memandangkan kawan2 wafa di kejiranan ni ramai la jugak, so we decided nak buat party kecik, makan2 kek, bihun dan etc. Dengan bantuan mamanya ni yang over-creative, kami siapkan kad jemputan hand made utk para jemputan...ala semuanya bebudak belaka, kawan2 sekolah dia gak. Terima kasih pada Amy dan kak oja sudi drop by jugak. Mereka berdua ni wanita besi, yang aye suka panggil ibu tunggal yang gigih.



Aye yang sekian lama bercita2 nak buat kek barbie, alhamdulillah tercapai jugak akhirnya. Punya la teruja dan puas hati dapat selesaikan projek barbie doll cake ni. Seronok tengok wafa happy dengan kek birthday dgn patung barbie tu. Rasa cam aye pulak yg berulangtahun...(gemini jugak kan). Tengok je la party kecik yg kami anjurkan serba sederhana tapi havoc jugak dengan gelak tawa, aksi berebut mainan, bunyi belon meletup...best sungguh. Menu hari tu...bihun goreng, karipap, nugget, kek,...kudap2...boleh la. Bihun goreng dan karipap ada berlebih, so aye pi hantar kat jiran bawah utk depa 'cekik' masa nonton world cup beramai2.



Wafa sayang, harap wafa happy dengan party kecik yang mama dan ayah buat untuk wafa sempena birthday wafa ke 7 tahun dan meraikan kejayaan wafa dapat no. 1 ujian pertengahan tahun Sekolah Rendah Agama. Terima kasih kerana buat mama dan ayah happy dan buat mama rasa KPI mama hampir tercapai. Usaha lagi ye.

Ni je yang mama dan ayah mampu buat memandangkan umah pun sekangkang kera so bersendat2 jugak le kita semua. Apapun syukur dapat sambut ulangtahun ke7 Wafa dan mama ayah ucapkan tahniah dan selamat hari jadi, panjang umur, sihat, bijak, murah rezeki dunia akhirat. Jadi anak yang solehah dan ingat allah dengan solat ye. Ingat apa yang Dr. Robiah Hamzah cakap hari tu kat ceramah motivasi kelmarin...kalau anak tak solat, tak tutup aurat dengan betul...mak ayah dia dapat dosa. Be good n take care. Muahzzz.






Tuesday, June 22, 2010

Happy Birthday, Wafa!




Imbas kembali....22 jun 2003, jam 11 pagi, di Pusat Perubatan Pantai, Bangsar, Nurul Wafa selamat dilahirkan. Alhamdulillah 22 jun 2010, wafa dah 7 tahun. Tahun yg crucial sbb dh kena belajar solat, syukur dia dah boleh solat. Kami buat acara potong kek tu jam 7 pagi. Muka mimpi lagi..siap2 nak pegi sekolah. Janji ada kek, nyanyi lagu besday. Kek kecik tu pra-sambutan birthday wafa peringkat family je. Angan si wafa nak ajak 10 orang kawan2nya ke party yg mamanya tunda ke julai. Bulan ni ada hal la. May b buat lepas balik BG. Mamanya baik hati tahun ni biar dia buat keputusan birthday planningnya sendiri sbb dia dapat no. 1 ujian mid-year SRA. Alhamdulillah. Smoga wafa sihat, panjang umur, murah rezeki dan diberi kesejahteraan dunia akhirat. Amin. Kepada puteri sulungku ini, mama ucapkan SELAMAT HARI JADI YANG KE7. MAMA SAYANG WAFA. Jadi anak solehah lagi bijaksanasani, ok..


Selamat Hari Ayah




Aye pegang pada kata2 pujangga mana ntah...it's never to late to....wish ayah pada anak2 aye...encik hubby tercinta Md. Zulkhairi Ismail...Selamat Hari Bapa. Bagi aye, hari2 ialah Hari Bapa. Aye dan anak2 sentiasa doakan kesejahteraan untuk Daddy of da House kami yg tercinta. Terima kasih atas segala pengorbanan dan kasih sayangmu. Smoga dirahmati dunia akhirat. Amin. Have some muffins!

Friday, June 11, 2010

Cuti sakan tak ingat dunia

Salam semua. Selamat hari jumaat yg penuh berkat. Semalam aye selamat berulangtahun. Nothing much...pasal letih balik kampung tu masih tersisa. Letih yg penuh enjoy! Balik kampung kali ni agak lama memandangkan wafa cuti sekolah so ayahnya ambil peluang tambah cuti la.

Aktiviti kali ni antaranya ke 2 kenduri kawin (anak Pakcik Azmi Gunting n adik pompuan haina), ke kebun, ke pondok mak kat manjoi sana (sorry ya nor tak dapat singgah umah lahat...may b nx time ye sis), shopping baju sekolah wafa (baru 1/2 tahun baju putih anak daraku ni dah kelabu asap, so tambah lagi 2 pasang baju dan 2 tudung putih), bukak akaun aye, wafa n wafi kat bank rakyat, makan chicken chop kat gerai berhampiran market BG (thanks to adik sbb belanja kami 1 family...org melayu punya kedai..not bad, sedap), jenjalan ke umah x-babysitter wafa, umah nyah, umah yang....bunyi macam sibuk kan. Wafa pulak belajar bawak basikal. Tak sia2 lebam sana sini sbb dia dah pandai tunggang. Bravooo! Wafi pulak seronok main2 kat halaman umah atuk yg luas, macam tak cukup tanah berlari sana sini. Budak Ben 10 la katakan.



2W dgn sepupu2nya.




2 Ben 10 bergaya - Wafi dgn Alif (anak nyah)




Sepetang di pondok mak.




Wafi dgn basikal tuanya




Apak santai - Kalau takde aral melintang,insyaAllah bakal haji tahun ni.

Thursday, June 10, 2010

Happy Birthday, J'tonz!

alhamdulillah, 10 jun datang lagi...ulangtahun aye ke 33 tahun. Rasa cammmmm...33 la takkan rasa cam 100 tahun pulak. Syukur aye atas kesempatan bernafas lagi, melihat anak2 membesar utk sehari lagi, peluang mencurah kasih sayang dan khidmat bakti seikhlas hati kpd kluarga, 1 hari lagi diberi masa utk sujud kpd yg Maha Kuasa atas empunya diri ini. Bos Besar yang 1. Smoga tahun ke 33 ni Allah limpahkan kesejahteraan buat aye dan smoga aye diberi kekuatan utk menempuh tahun ke 33 ni dgn tabah. Selamat Hari Jadi Jamiatul Salamah Binti Abd. Rahim.





Terima kasih buat kawan2 (mas, lan, zulita, ida, nor...sekadar menyebut bbrp nama)yg masih memangkah 10jun di kalendar anda, yg masih sudi setkan 'alarm' utk kasi alert ini tarikh di hp anda, tima kasih bebanyak atas ingatan.... So...teruskan ingat tarikh 10jun ni sbb yg istimewanya bukan tarikh besday aye tu tapi ingatan korang pada aye, itu yg lebih sweet. Highly appreciated gitu! Tima kasih lagi sekali. Tak mintak hadiah pun tapi alangkah bestnya kalau aye dapat doa khas untuk aye malam ni dari korang2 kt luar sana. Sayang korang.





Nak kek...sila jamu mata di bawah ni.

Monday, May 24, 2010

ribut@batu gajah - cerita basi april




ini pulak cerita basi tahap radio aktif dah ni. apa2 pun aye kongsikan untuk anak2 Batu Gajah di perantauan. Kejadian ribut ni berlaku april lepas tapi tak sempat aye nak update di blog aye. Terasa rugi pulak kalau tak cerita sbb boleh dianggap terburuk dlm sejarah. dh 20 tahun lebih aye dok kat sana blom pernah merasa ribut cenggitu. Dlm gambar tu boleh nampak kedai runcit sebelah umh yg rosak teruk kena pukul dek ribut. Laman umah mak pulak habis pokok2 renik dan pasu2 tunggang langgang. Ada bbrapa atap tercabut dan terbang ikut ribut. Masa tu adik aye kat opis dia lagi. Apa2pun musibah yg datang adalah peringatan Allah. Innalillahi wainnailaihirojiun...

kad hari ibu from wafa with luv




Many2 hai dan assalamua'laikum...kawan2 semua. Rindu betoi aye nak berceloteh dlm umah ke2 aye ni tapi aye masih ada problem dgn blogspot aye ni, esp. masa nak insert gambo...dia kluar html la plak, gambar2nya hanya boleh tengok masa preview dan bila dh post, masa create new posting dia bantai kluar html je. tension aye, mood pun kurang. Apa-apa pun dek cinta aye pada blog aye ni, aye gagahkan semangat yg sekerat 2 ni meriahkan semula blog aye yg dah bagai umah ada anai-anai je.

Memandangkan bulan may ni masih bersisa, dan cerita aye banyak yg dah basi tahap bertoksik dan (kalau campak kat tasik segala labi2, ikan, badak air (hai lan) harus terbungkang mati keracunan gamaknya)tak lalu hati nak biar basi sia2 aje, apa kata aye kongsikan kreativiti wafa dengan kad hari ibu yang dia buat untuk mamanya ni. Lawo tak untie2 smua.

Nx time aye kluarkan cerita basi aye part 2. Daa...........

Sunday, May 9, 2010

EMAK...slamat hari ibu.

ni adalah antara sms yg aye terima dr sahabat2 lama aye. Buat renungan, tenungan, ingatan...jgn persetankan sudah.

Sms 1

Ya Allah, wanita yang membaca sms ini adalah seorang ibu yang cantik, kuat, sabar & saya menyanjunginya. Kau tingkatkanlah kehidupannya dgn rezeki yg berkat, kau rahmatilah setiap langkahnya dalam mencari rezeki keluarganya. Kau bersihkanlah hatinya. Kau kuatkanlah imannya. Kau peliharalah dia dari fitnah. Amin Ya Rabbal Alamin. Selamat Hari Ibu.....kirimkan kepada wanita yg kamu sayangi dan InsyaAllah kamu juga akan disayangi.

Sungguh best kan bila diri kita didoakan dan lepas itu kita panjangkan kpd orang lain sambil mendoakan dia dan turut ingatkan dia utk mendoakan insan kesayangan mereka. Satu cara utk keep in touch dgn member2 yg dah lama aye tak contact. Hai kawan2 TNB ku dulu...apa kabo?


Sms 2

Kita meminta kpd tuhan setangkai bunga segar. Dia meberi kaktus berduri. Kita minta rerama. Dia beri ulat berbulu. Kita bersedih dan kecewa. Namun kemudian, kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itu pun menjadi kupu2 yg sangat cantik. Itulah jalan Tuhan, indah pada masaNya! Tuhan tidak memberi apa yg kita harapkan. Tapi Dia memberi apa yang kita perlukan. Kadang kala kita sedih, kecewa dan terluka. Tapi jauh di atas, segalanya Dia sedang mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita.

Sungguh dalam maksudnya tapi tak bermakna susah utk kita paham. Mudah jer...perancangan Allah tetap yg terbaik melangkaui perancangan kita. Sms ini ingatkan kita supaya sentiasa bersangka baik pada Allah. Tak gitu...aye pun bila time datang angin gile2 remaja tua ni slalu sangka yg tidak2 pada Pencipta Sekalian Alam tu. Mak tak sayang kita la, hubby tak paham kita la, rezeki sempit la, anak2 nakal la, jiran bengong la, kereta cabok la...etc..Padahal nikmat mata, idung, telinga, suami, anak, kasih sayang mak, adik bradik, sahabat, udara, rezeki, rm10,5, ..etc........ selalu terlepas pandang, bebuat lupa...tak sadar dek untung btoi makhluk bernama hamba Allah ini. Hargai apa yg kita ada. Mcm mak kita yg tiada 2nya...dialah mak kita yg 1. So, take note wahai sekalian hamba Allah ye termasuk yg nulih ni. Sorga di bawah telapak kaki ibu dan bawak2 lah bersyukur banyak ye aton oiiii.

Kepada mak aye yag sedang belajo kat pondok Al-barakah, manjoi dan mak mertuaku kat kg. pasir tambahan, BG...smoga mak panjang umo, sihat tubuh badan, murah rezeki dan diberkati Allah dunia akhirat. Amin. Kami sayang mak dan selalulah doakan kami sekeluarga.


sori, ini kali gambo elek...blogger blogspot aye thg meroyan nih. sabo je lah.

Wednesday, April 28, 2010

ada apa dengan komunikasi?



Salam semua...aye belum ada idea dan crite baru nak kongsi tapi aye ada sikit ilmu rumahtangga nak kasi member semua ceduk buat peringatan dan amalan idup.  Harap2 berguna.  Silalah baca dan selamat beramal. (Aye ceduk nukilan ni dari satu forum kongsi ilmu dan masalah...terima kasih kpd dinar dan pak ngah, sempoi dan mencuit ati)


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Assalamualaikum sahabat semua, ini kali pertama Dinar menyertai BMC.


Masalah Dinar ialah komunikasi suami isteri yang lemah, Dinar cukup terusik apabila melihat pasangan suami isteri yang boleh bergurau senda dan cukup mesra antara satu sama lain. Bukan bermaksud Dinar dan suami lansung tak bertegur sapa tetapi bila Dinar mengutarakan sesuatu kadang2 responnya cukup menghampakan.


Bagaimana nak mempertingkatkan komunikasi yang berkesan antara suami isteri dan adakah komunikasi yang lemah berpunca daripada kurangnya persefahaman?dinar


Ahli
......................................................................................................
wa alaikum salam...


hemm... komunikasi... definasi komunikasi tu apa agak nya... hubungan suara... mungkin...satu hala atau dua hala...bercakap dengan lembut dan kengkadang manja...kengkadang menyakat.. kengakadang bergurau.. kengkadang merajuk....


hubungan mata... alaaah... renung renung ler tu... takder ler pakngah suruh ko duduk mengadap suami ko dan renung matanya... kang dia tepon sepital lak... maksudnya pakngah melihat jauh kedalam mata... cuba membaca kegelisahan atau keluh kesah... tak puas hati atau keletihan... mata... satu jendela fikiran manusia..


hubungan sentuhan.. pegang tangan... belai rambut... dok bermanja disisi suami... ish... yang bebudak bawah umur tu dengar ajer... yang belum nikah tu pun bawak besabor... ni cerita orang dah berumah tangga...


hubungan layanan... persediaan menyediakan kopi di pagi hari... alahai... makngah ko tau benor perangai pakngah nie... pagi pagi sebelum gi keje... mesti check email ke amender... biasa ler dia yang log on to internet dan log in ke email account pakngah... sat lagi mai antar kopi... dengan ambilkan tali leher dan hulurkan... pastu hulurkan setokin... kengkadang tu siap tolong pakaikan tali leher.. pastu cek sepatu... abang nak pakai kasut mana hari ni bang.... nak kuar pintu siap cium tangan pakngah dulu.. sambil hulurkan beg pakngah...


kalau pakngah kuar tak cium dahi dia atau pipi dia... merajuk woooo.... wow... bestnya ada bini.. ni yang kengkadang nak tambah lagi pasal seronok sangat dapat bini yang perihatin nie...


wallahi... ni kisah benar idup pakngah ni... bukan reka reka... sekadar menceritakan kot kot boleh dijadikan pengajaran... layanan yang diberikan pastikan mengikat hati suami ditangan nya...


bab persefahaman ni tak reti lak pakngah... tetapi persefahamn memakan masa... mula mula mungkin kekok sikit kot... dan mungkin sesuatu yang subjektif... tetapi seharusnya kita mencuba apa yang kita mampu...


mungkin dinar kena bagi masa lagi kat suami... dan cuba hampiri dia sedikit demi sedikit... masak kan masakan yang dia suka... jaga keperluan dia... pakaian... tempat tidur dia.. ambil berat apa yang dia suka atau tak suka... libatkan diri dengan hobinya.. diri dinar tu pun kena peringkatkan marketability nya... maksud pakngah... lakukan sesuatu yang dia suka.. kalau dia suka dinar pakai baju kurung... maka rajinlah pakai baju kurung... kalau dia suka wangi wangi.. rajin lah wangi wangi..


kengkadang kita lupa.. masa dating dulu bintang filem pun kalah... dengan baju kilat kilat... siap ngan labuci... dah lah tu merah menyala pulak... dengan high fiber low fat dietnya... dengan minyak wangi dan segala make up... gincu... toner, awet muda, jamu, semua dijaga dan diberikan perhatian... ni komen umum... tak melibatkan dinar sama sekali... sekadar pemerhatian pakngah atas kehidupan duniawi


bila dah kahwin... tak sampai setahun.. entahler... calang calang bebudak zaman nie... sure kalah maut ngan makngah korang nya... minggu lepas makngah tepon.. ada orang sangka dia belum kawin lagi... melekek leke dia tergelak... anak dara terang tang tang konon... pakngah jawab... suruh orang gila tu beli cermin mata...


maksud pakngah kat sini... berhias sikit ler.. gincu ala kadar... bedak ala kadar... minyak wangi ala kadar... pakaian ala kadar tetapi sedap mata memandang.. jadikan diri tu sebagai satu sumber perhatian dan tarikan kepada suami...


ni pakngah gi keje.. secretary pakngah dah lah cun... single mingel lak tu... tudung sentiasa lawa... senyum sentiasa manis.. sopan dan anggun menutup aurat... wangian ala kadar... sedap juga ler bila terbau... hak nie bukang sengaja... tak sengaja... dan suara lembut dan menawan... bush... i need the APP on so n so... do you need it now kulop... jawapnya dengan suara nyang rendah dan lembut... woit.. dia tak nak menggodanya... dah sifat semula jadi dia camtu.. cuba ko tengok... terus menerus memberikan perhatian atas keperluan pakngah.. dan banyak kali gak pakngah terserempak dengan dia memegang al quraan dan mebacanya selepas zohor atau asar di mejanya... bilik asing asing tau...


bila balik umah... makngah ko lak ngan kain batik semalam... dengan tshirt lusuh nak hilang warna.. lalu bau kari ikan merah... gigi kuning...bibir lak lebam semacam... rambut tak terurus.. bila tanya... jawab tu suara nyaring ajer... ish... cam kena cekik pelesit ajer... cam nak mintak nyawa dia lak.. sambil terus menatap URTV adik mangga...mana leh tahan...ni contoh ajer nie.. makngah ko.. hurgh... kalah mak datin woooh... kengkadang pakngah ni orang ingat drebar pulak...


takder ler pakngah kata ko kena berhias sesangat... tapi jaga rupa tu juga... dah naluri manusia... suka kepada keindahan..


dan mungkin yang lebih jitu...kita nilai penampilan diri atau keterampilan diri, cara komunikasi melalui suara dan sentuhan, layanan harian yang mempamirkan satu sanjungan dan pengiktirafan... penzahiran satu kasih sayang atau cinta melalui kaedah yang disebut diatas dan juga laksanakan.....


sentuhan dan komunikasi melalui kegiatan bersama... tengok tv bersama... main card bersama... main scrabble bersama.. makan bersama... nie pantang nie... makngah ko.. selagi pakngah tak makan... dia tak suap nasik kemulut dia... mesti tunggu laki nie juga... pakngah tak kisah... abang mungkin lewat... takper... xxxx tunggu abang balik baru makan.. kita lemah hati dibuatnya... rasa tak kena nak balik lewat lak... dan kengkadang tu ish... malu lak nak citer... buat di gelak kan bebudak kat sini ajer..


nak membina mahligai tak kan siap setahun dua.. so jangan putus asa.. cuba dan terus cuba untuk mempertingkatkan komunikasi yang mana ianya melibatkan semua perkara..


cuba kenali sisuami tu juga... apa dia suka.. apa dia tak suka... bila boleh citer..bila patut senyap... bila kita patut melepaskkan nya... jangan gengam suami kuat kuat... kengkadang suami tu macam air... gengam kuat kuat... tak ada apa yang tinggal di tangan.. dan komunikasi juga melibatkan perbincangan... dua hala.... kenali dia dengan bertanya... apa nak malu... kan dia laki engko... abang nak makan apa hari ni bang... tanya dia... esok abang nak pakai baju apa bang... tanya lagi.. baaaang... esok abang nak sarapan apa bang... berikan perhatian..


dan cuba juga kenali masaalah... mungkin dia ada masaalah... mungkin dia manusia selamba.. mungkin dia jenis pemalu... mungkin dia jenis tak reti romantik... maka umtuk mencapai hasrat yang dinar idamkan... mulakan dengan bersabar dan mulakan dengan melangkah setapak demi setapak untuk mempertingkatkan hubungan..


pastu doa. selalu... agar Allah memberikan kebahagiaan dalam umah tangga... persefahaman... kesabaran... sentias minta yang itu... minta rumahtangga tu tadi bakal menjadi jalan bersama menuju keredhaan Ilahi berakhir di syurga... di tabahkan kita menghadapi cobaan dan dugaan... mintak selalu yang nie...


akhir kata semuga penulisan pakngah dapat membantu... membaca penulisan dinar... membuat pakngah ingin berkongsi cerita akan pengalaman hidup pakngah... muga muga ada yang baik yang dapat dijadikan contoh... dan semuga Allah membantu pakngah.. dinar dan suami dinar didalam mencapai kebahagian abadi di dunia dan akhirat...


wallahualam wassalam

Friday, April 16, 2010

Malang tu takde bau.

Hai semua. Jumpa lagi kita di jumaat berbahagia.  Smoga semua ok2 belaka. 

Malang memang tak berbau kan..kalau berbau boleh la kita amik langkah mengelak dan berjaga2.  Sebabkan malang tu tak mengeluarkan sebarang bau enak maupun yang tak brapa enak, makanya kita tak dpt nak detect kehadirannya.  Apa relevannya tajuk di atas dgn crite yg nak aye kongsikan ni? Bacalah kisah yg terjadi pada aye dan wafi...alhamdulillah semuanya berakhir dgn baik siap ada pengajaran lagi.

Selasa nan lepas macam biasa nganto wafa n friends ke SRA utk sesi petang.  Ketika dan saat itu, hujan lebat la gak.  Ikutkan hati malas nak payungkan bebudak tu setakat 5 langkah sampai la ke kantin nun.  Tapi member si wafa merengek katanya habisla basah baju n kasutnya..."kita tak suka main ujan"...budak abad ke 21 la katakan, aye dulu heran pun idak kalau setakat basah lenjun dek ujan.  Tapi, naluri ibu, kesian pulak rasanya. Aye tinggalkan wafi terikat pada seatnya.  Setelah 2 kali trip payungkan bebudak tu yang memakan masa tak sampai 30 saat pun (dah kata 5 langkah je ke kantin, 10 langkah pegi balik x 2 trip = kira la sendiri), balik je ke kereta tengok wafi dah bebas lompat2 dlm keta....pastuuuuuuuuuuu haramakkkkkkkk keta terkunci dari dalam.  (keta aye auto lock kat pintu driver).  Budak bertuah tu dah tekan auto lock la tu. 

Tarik nafas pepanjang, pastuuuuuuuuuuu tolonggggggggggggggggggg! Cop-cop, idak la camtu, aye dgn penuh hikmah pegi kocah (ganggu) ada sorang pak budak yg tengah makan lunch kat kantin. Aye mintak dia tolong.  Bermula la babak rescue ranger yg membabitkan drebar2 bas, mak2 budak, ustazah2, pengusaha kantin dan tak ketinggalan murid2 dan pengawas SRA.  BMW dah mula melalak bila dia jadi cam ikan dalam akuarium, dia sorang kat dalam, orang ramai kat luar.  Nasib baik enjin & aircond on. Cool la sikit.  Nasib baik jugak gamaknya si wafi terpijakkan power window jadi tingkap bhgn driver bukak sikit tp tak cukup beso utk masukkan tangan.

Akhirnya dgn sebatang kayu yg dijulurkan kedlm keta dan ditonyohkan ke punat power window tu maka terbukak la ia sepenuhnya...berakhir sudah episod kecemasan.  Terima kasih pada drebar2 bas, pakcik rahim n pak din (kayu pakcik rahim jadi hero), pak2 budak (sanggup berenti makan nak tolong punya pasal), mak2 budak (terharu ada 2 org mak budak pi jemput pomen dr bengkel naik keta sendiri- timakasih jota2), ustazah (siap cari ruler nak jolok bukak pintu stail pencuri keta), orang kantin (bagi air soya free kat wafi redakan nangis dia).  Kalau ada reporter SINAR mesti masuk paper...haruuu.

Smoga Allah balas kebaikan korang dgn kebaikan yg lebih baik.  Amin.

Moral of the story, adakala benda yg kita rasa 'ish tak ngape' boleh jadi benda yang sgt dasat.  So hati2 la ye.  Pada aye...lain kali aye taknak cepat buruk sangka pada kes2 cuai makpak sbb sometimes kita rasa situasi pada waktu itu dah cukup selamat, every details kita dah tengok dan teliti tapi benda buruk masih terjadi.  Aye kena banyak muhasabah diri dan jgn cepat hukum org lain.  Kes wafi terperangkap dlm keta tu for sure ramai org yang tak tau ujung pangkal akan kata aye cuai padahal aye dah cuba buat yg terbaik.  Keta berenti tepi kantin, payung kan budak2 ke kantin, wafi dlm keta terikat pada seat, masa 30saat, kenangkan hujan dan wafi baru nak sihat dari demam so tak bwk dia skali...every details...kawasan pun kawasan sekolah...sure selamat...30 saat come on...aye terima kalau ada org salahkan aye...tapi lain kali aye akan lebih berhati2, be safe than sorry. Smoga korang pun amik iktbar ye.
Ni la budak bertuah tu! My little KHALIFAH.

P/S di kesempatan ni juga aye nak ucapkan selamat berangkat menunaikan umrah kepada sahabat baik aye, x-classmate aye dulu, Kamariah n asbennya Ust. Wadis (abah) serta keluarga. Smoga beroleh umrah yg mabrur dan jangan lupa doakan kawan2.  Lambai2 la kami dari atas Jabbal Rahmah ye.  Selamat beribadah.

Thursday, April 8, 2010

Selamat Hari Jadi sayang!

Salam semua...apa khabo, sihat hendaknya.  Adapun kehilangan aye takde kena mengena dgn kejadian kidnap maupun lari dari rumah, cuma sejak 2menjak ni anak2 kurang sihat, cirit birit, demam, ruam, sakit nak tumbuh gigi etc...syukur anak2 dah ok, sihat dan kembali aktif.

Takde cerita menarik maupun menolak kebelakangan ni.  Cuma pada hari ini, 7 April 2010, aye sekeluarga buat sambutan besday orang kuat rumah kami iaitu Mr. Hubby.  Hubby aye dah masuk 38 tahun.  Didoakan semoga panjang umur, sihat, murah rezeki, sejahtera dunia akhirat.  Buat makan sikit2...wish serba pendek...tu je.  Almaklum...orang kampung.  Jom jenguk gambar yg ada.

Buah tangan tanda kasih sayang..cewah, kek coklat belang vanila untuk hubby tersayang. Very simple tapi yg penting tekak kata cedap!


Biasa orang buat makan2 sempena besday, petang ke, malam ke...kitaorang syempoii je buat pukul 7 pagi.  Sesudah subuh bak kata P.Ramlee.  Kelihatan di gambar, hubby segak pakai baju kerja get ready nak potong kek besday.  Wafa pakai baju PJ nak ke sekolah.  Bayangkan...pukul 7 pagi, potong besday kek....sebelum tu, berkumandang suara serak2 ella si Wafa nyanyi lagu "Allah selamatkan kamuuuuuuuuu" utk ayah dia.



Kan best kalau korang ada, boleh berbagi rasa...time ni hubby dan wafa dah jamah kek n off them go....gi sekolah, gi kerja...tinggal aye n wafi n that kek kuda belang tu.
















SPECIAL TODAY : Menu of the day...selain kek besday, aye siapkan mee kari utk hubby.  Harap dia suka.  Sedap ke idak, tak tau la. Hubby aye payah sikit nak memuji.  Kita kena tanya...sedap ke? ok ke? masin tak? pekat sangat kuahnya?  Klau diam je, tau2 abis sepinggan 2, kira ok la. Tak yah tanya, sedap la tu.  Kerang mesti lebeh.

Ok la geng.  Aye penat sebenornya.  Pagi tadi bawak wafi gi cucuk utk 1 1/2 thun kat klinik ibu anak.  Wafi buat perangai tak friendly dia.  Asik ajak keluar dari klinik, macam tau2 nak kena cucuk. Clever tul.  Nak amik berat, ukur lilit kepala, tinggi pun mak aiiiiiiiii susahnya.  Marah agaknya dikejutkan pagi sangat.  Sorry la sayang oiiiiiii.  Appoinment kena ikut.  Biar sihat.  Lepas cucuk bagi makan ubat demam.  Harap2 tak demam la.  Lepas kurang sihat hari tu, berat wafi susut dari 8.1 ke 7.8kg.  Mmm alahai.  Appoinment kali ni kena check gigi, dah kena mula gosok gigi.  Jenuh suruh dia nganga, tak maunya dia.  Sungguh tak mesra alam betoi mamat wafi hari ni.  Apapun segagah mana hero kecik aye ni, time cucuk mesti melalak punya.  Paling kuat pulak tu.  Kecian dia....Ok la aye nak beradu.  Lain kali cerita lagi.  Daaaaaaaaaaaa....

p/s: kepada makcik aye yg dok cheras, Mak Zai yg berkongsi tarikh lahir yg sama dgn hubbyku....hari ni aye sekeluarga ucapkan selamat hari jadi, pjg umur, muraaah rezeki, sihat dan bahagia dunia akhirat.  Aminnnn.  Bila nak celebrate?

Monday, March 22, 2010

jom round2 kat putrajaya part2

Gambar#1. Cerita aye utk minggu lepas especially jalan2 ujung minggu....lagi skali ke putrajaya tunaikan permintaan wafa yg kakinya dah naik gian memanjat...lagi skali ke Taman Cabaran Putrajaya.

Gambar#2.Tengok je la aksi2 wafa panjat sana sini.  Biarkan dia meneroka kebolehan diri dan 'keluar dari kotak' (apa tu? think outside da box), cabar diri sendiri..huiyo boleh tahan si kenit wafa tu.  Wafi sekadar menerai jatuh bangun atas tilam putih tu, lari sana sini.  Sekadar pendedahan awal utk anak2.  Bagus gak, dah la free, dpt bantu anak belajar ttg cabaran. 'LIHATLAH DUNIA'...tapi jangan sampai lupa rumput kat bumi ye anak-anakku. 

 Gambar#3.Pada hari yg sama, iaitu ahad 21mac nan silam, aye dan family tengok belon panas. 1st time tengok live.  2w pun suka sangat.  Si Wafi asik jerit..'NAK...NAK...NAK'  Anakku wafi, kumpul gaji ayah 1 tahun pun belom tentu dapat belikan.  Belon besday je yg termampu.  Nengokkan gelagat org ramai bayar dan cuba naik belon...ada yg tutup mata, berpelukan anak beranak, yg selamba hati kering pun ada.  Kami sekadar tengok, bergambar kenangan dan blahhhhhhh balik.

Gambar#4. Satu lagi foto menarik wafa dan belon udara panas. Abaikan gigi wafa yg segan2 nak tumbuh tu.

Gambar#5. Hasil klikan jari photographer cilik.  Boleh tahan wafa tangkap gambar.

Gambar#6 Gambar ni aye curi tangkap sedang hubby cuba ngajar hero kecik wafi memanjat. Ni la spiderman malaysia. Amacam wafi, boleh ikut tak tunjuk ajar ayah tu? Macam keluang man pun ada...

Gambar#7.Ni kapkek yg aye buat utk makan2 kat ttwangsa sabtu lepas 20mac. (sori gambo tunggang terbalik, cerita hari sabtu kebelakang).

Gambar#8. Tapi kan a bit sedey la, ramai kawan2 tak dapat datang.  Anyway aye selaku urusetia tak bertauliah happy sebab dah sedaya upaya buat arrangement utk member2 kl jumpa siti yg datang jauh dari penang.  Tapi akhirnya idak jugak dapat jumpa...berapa baik planning kita, juta2 kali baik planning Allah.  At least aye dapat sembang ngan kawan baik aye - haina, hubby aye dapat sembang ngan kawan baik dia - kamal hubby haina dan anak2 aye dan anak2 haina dapat satu petang nan indh permai, redup cantik bermain puas2 kat taman Tasik TTwangsa.  Itu pada aye dah sangat berbaloi dan syukur.  Kuih muih dan kapkek yg banyak kitaorg barter trade...aye amik kuih haina, haina amik kapkek aye.  Buat makan breakfast esok.  Sekian.
 

Wednesday, March 17, 2010

jom round2 kat putrajaya

As-salam, hai semua...aye dan keluarga sihat, cuma modem "batuk2" sikit, ni baru ok, baru boleh bersiaran.  Ujung minggu lepas punye cerita....apalagi ronda2 sekitar Putrajaya.  3 tempat menarik tapi foto cuma merakamkan 2 lokasi aje. #1. Muzium Mamalia Precint15, #2Taman permainan dekat dgn empangan tu, #3. Taman Cabaran Putrajaya. Jom tengok foto.










Sori pasal gambar yg letak duduknya kelam kabut, jenuh meng'edit'nya tapi lain bebenor dari biasa.  apsal ntah, lepas modem baik je nak tulis n3 dah tak sama caranya. eh, payah betul.  Apapun aye post jugak n3 ni sekadar 'testing 123'.  Mana yg ada pokok, rimau, tulang tu maknanya bukan zoo atau pasar ya kawan2, itu kami kat Muzium Mamalia.  Mana yg gambar panjat2 tu, kami di Taman Cabaran.  Silalah bawa anak2 anda ke tempat yg free dan meriah. Sesungguhnya yg free itu selalunya sedappp dan best.  Arious.