Friday, January 9, 2009

Raya Haji di rumah Mak Yang

Raya Haji lepas, berkesempatan bertandang ke rumah Mak Yang. Gembira tengok Abah dan Mak Yang sihat dan masih kuat, dikelilingi anak cucu sekalian yang ada. Syahdu tengok Abah dan Mak Yang hidup bersama meniti usia emas mereka dalam bahagia. Gambar ni Yop Hisyam yg ambik. Wafi ada dlm gendongan Yong (wife yop). Bukan senang nak dapat foto keluarga camni.

Secara peribadi, aku amat sayang dan terhutang budi pada keluarga Abah dan Mak Yang. Panggilan Abah pada suami Mak Yang sudah cukup menggambarkan akrabnya hubungan aku dengan mereka, padahal anak2 saudara yang lain panggil suami Mak Yang = Ayah Yang. Betapa aku merasa sangat istimewa. Abah dan Mak Yang antara keluarga yang amat mengambil berat soal kebajikan keluarga aku semenjak ayah meninggal dunia. Masa kecik, masa mak ngan ayah keje, Mak Yang lah yang jaga aku dan Musa. Aku merasa dok ngan mak yang, tengok mak yang buat bahulu, laksa, kuih sepit...Mak Yang memang pandai masak. Abah pulak sebagai orang pejabat hutan adakala bawak balik tupai, ingat lagi tupai tu mati,...sebab makan asam masin kot...sapa bagi...entah, tak ingat. Dengan abah dan keluarganyalah aku pertama kali dibawa pegi tengok wayang cerita Rambo...peh, 1st time le katakan, jakun abissss....terima kasih abah sebab tak pernah lupa pada anak yatim yang sorang ni...Ada lagi... kenangan dengan arwah Amdi (anak abah ke5). Terkenal dengan gelaran McGyver, siap dengan pisau McGyver ke mana2. Pandai melukis (abis dinding umah opah dilukisnya tapi sangat kreatif). Aku pernah ikut dia ngan Salleh (adik Amdi) 'jelajah' semak beluko kat belakang umah Mak Yang. Ada sekali tu kena ulat bulu, apalagi pedih...gatal...aduh...Paling takleh lupa kenangan aku sergah dia masa dia tengah makan biskut, sampai tersembur abis biskut keluar dari mulut dia, dia tak marah tapi bantai gelak beso..Amdi..Amdi. Ada lagi, dia pernah bagi tau bila nak tukar I/C umur 18 nanti, dia nak tukar nama jadi, cuba teka....MARANG KERAPU KEPUNDEN MARANG SEKEPER...ha..ha..ha. Ada ka.....kih...kih...kih kelako tui. PaStu masa dia dok umah opah dulu (tak silap masa tu dah dekat nak amik periksa SPM), selalu dengar dia nyanyi lagu...cuba teka....RAYUANKU by Rohana Jalil...kelas anak mak! Very the kelakar.... Tapi semuanya tinggal kenangan... Amdi telah pulang ke rahmatullah dalam usia 34 tahun (September 2006) meninggalkan seorang balu, Kak Ita (seorang yang tenang dan murah senyuman) dan sorang anak lelaki, Mohd Ihsan. Al-fatihah untuk allahyarham Yusni b. Mohd. Yusuf a.k.a Amdi.

Tak lupa juga jasa Mak Yang dan Abah menjaga mak lepas operation buang fibroid, tak mungkin aku dapat balas. Ya Allah, Engkau angkatlah darjat Abah dan Mak Yang setinggi-tingginya atas rasa belas dan ihsan mereka terhadap aku sekeluarga dan berikanlah kesihatan yang baik dan murahkanlah rezeki mereka sekeluarga, serta kurniakanlah mereka kebaikan dunia dan akhirat. Ya Allah, Engkau berikanlah ruang dan peluang kepada aku untuk membalas jasa mereka. Amin..